Invent  Invent

Штедња електричне енергије


САЧУВАЈТЕ ЕНЕРГИЈУ!
УШТЕДИТЕ НОВАЦ!
ПОБОЉШАЈТЕ СВОЈ ЖИВОТНИ СТАНДАРД!
СВЕ ТО МОЖЕТЕ СЕБИ ПРИУШТИТИ СА МАЛО ПОЧЕТНОГ УЛАГАЊА, РАЦИОНАЛНИМ ПОНАШАЊЕМ И КОРИШЋЕЊЕМ ШТЕДЉИВИХ УРЕЂАЈA У СВОМ ДОМАЋИНСТВУ.
 
Под енергетски ефикасним уређајем сматра се онај који има велики степен корисног дејства, тј. мале губитке приликом трансформације једног вида енергије у други.
 
Под енергетски ефикасним мерама подразумевају се оне које се примењују у циљу смањења потрошње енергије. Између осталих то су:
ПРЕПОРУЧУЈЕМО:

Проверите дихтовање прозора и врата. Запушите пукотине ради смањења губитка топлоте. При градњи или преуређењу свог дома изолујте зидове. Уштеда енергије је невероватних 30%. Приликом куповине кућних апарата определите се за енергетски ефикасне апарате (минимално класе А). Користите штедљиве сијалице.

 

ФРИЖИДЕР

Фрижидер поставите што даље од извора топлоте. Пожељно је да буде на растојању 5-10 cm од зида. Оптимална температура за чување намирница је 5°С. Не стављајте топла јела у фрижидер. Редовно чистите фрижидер и не отварајте га без потребе. Лед на зидовима троши додатну количину енергије. Проверите заптивну гуму: ако није дотрајала и крута, сачуваће хладноћу и храну, а уштедети енергију.

ШПОРЕТ

Нека посуде у којима кувате буду поклопљене. Након што вода, супа или течно јело почне да ври, смањите температуру. Неколико оброка може бити спремано у рерни истовремено. Што ређе отварајте рерну у току печења (сваки пут кад отворите врата рерне, температуру у рерни снижавате за око 15°C). Користите посуде чије је дно истог пречника као и рингла. Искључите шпорет и рерну неколико минута пре краја кувања  јела.

БОЈЛЕР

Бојлер укључујте искључиво ноћу. Најекономичније је да термостат буде подешен на 50 до 60°С. На тој температури каменац се најмање “хвата” на грејач. Наталожени каменац  је својеврстан изолатор, па бојлер троши више енергије и треба му више времена да загреје воду. Oдстраните талог каменца сваких 18 месеци.

 

Може се уштедети, не на уштрб личне хигијене: Најмање три пута се можете истуширати истом количином топле воде коју утрошите за  једно купање у кади. Оптимална температура воде за туширање је 37°С.

 
Можда нисте знали:
 

МАШИНА ЗА ПРАЊЕ РУБЉА

Искористите све могућности различитих програма: само бели веш се пере на температури од 95°С. Укључујте је само када је пуна - веш ће бити опран уз оптимално најмањи број укључивања машине, дакле и уз најмањи утрошак електричне енергије. Кад год  је могуће, користите кратке програме: много је веша који је потребно само нежно опрати, освежити и испрати чистом водом. Користећи те могућности, уштедећете и енергију и новац. Превише прашка отежава прање јер захтева додатно испирање. Уколико имате машину за сушење веша, пре него што покренете сушење употребите центрифугу. Тиме ћете уштедети најмање 20% електричне енергије потребне за сушење веша.

ОСВЕТЉЕЊЕ

Приликом изласка из просторије искључите светла. Користите једну сијалицу веће снаге уместо више њих мање снаге (шест сијалица од 25 W даје исту количину светлости као једна сијалица од 100 W; притом “букет” сијалица троши 50% више енергије). Штедљиве сијалице троше 3-4 пута мање струје него обичне, а трају 10 до 15 пута дуже. Препоручујемо их у просторијама у којима боравите дуже време (при  честом паљењу и гашењу ефекат економичности се смањује). Користите штедљиве сијалице од 13 W које дају исту количину светлости као обичне од 75 W.

РАСХЛАДНИ УРЕЂАЈ

Расхлађујте само просторију у којој боравите и то тек пошто сте је претходно проветрили и затворили. У летњим, спарним ноћима користите “sleep” опцију -  хлађење уз минимални утрошак енергије.  Препоручљива разлика између спољне температуре и оне у расхлађеној просторији је око 6 - 7°C. Све преко тога није здраво за Вас, а оптерећује и Ваш буџет.

ГРЕЈНА ТЕЛА

Уколико се грејете на струју, користите искључиво ТА пећи. Пуните их ноћу, јер је цена струје по kWh тада 4 пута мања. Дању термостат подесите на 18-20°С. Грејалице, калорифере и радијаторе користите само у нужди. Избегавајте истовремено укључивање више уређаја, како бисте заштитили своје инсталације.

МАЛИ КУЋНИ АПАРАТИ

Сложићете се да нема потребе остављати укључен телевизор, компјутер... ако их не користите. Такође, употребом screen saver-a  на свом компјутеру продужићете век екрану, а уштедећете много више енергије него што Вам на први поглед  изгледа могуће.

ПЕГЛА

Пре пеглања сортирајте веш. Прво издвојите онај који се пегла на нижој температури (свилу и синтетику), затим вуну и лан, и најзад памук и платно. Рубље припремљено за пеглање не треба да буде ни превише влажно ни потпуно сувo.  Ако током пеглања желите да предахнете, искључите пеглу. Иначе, и са искљученом пеглом можете испеглати нежнији веш.

УСИСИВАЧ

Пре укључивања усисивача померите делове намештаја који могу сметати током чишћења просторије. Интензитет усисавача прашине можете регулисати.

 

Процените можете ли посао успешно да завршите смањеном снагом мотора. Тиме ћете трошити мање енергије и продужити век свог усисивача.

Иди на врх